Alarcos, la ciutat que mai va ser: I L’oppidum

Actualment, un parc arqueològic recupera part de les diferents empremtes que van deixar els antics pobladors del terme d’Alarcos (Ciudad Real). On, al passat, diversos cops va intentar-se crear una gran ciutat que mai va fer-se realitat.

2014-08-01 19.22.49L’enclavament situat a les coordenades Latitud: 38º 57′ 25.56″ N Longitud: 4º 0′ 26.61 W, sobre el riu Guadiana, controla un dels passos que comuniquen l’interior amb Llevant i Andalusia, fet que ha fomentat la població de l’indret a diferents etapes històriques. Aquesta situació privilegiada, que des d’un terraplè ofereix un ampli control del territori col·lindant, va ser, segurament, el principal motiu de la primera ocupació registrada a la zona. Durant l’edat del bronze una tribu ibera pertanyent a la cultura oretana va establir-se a Alarcos, formant el primer assentament del que s’han trobat restes: l’oppidum ibèric.

Provablement, el somni d’un important assentament de població, que perseguiren tots els posteriors pobladors d’Alarcos, mai va ser tan real com en aquest període. Els oretans (tribus compreses entre la Hispania Citerior i l’Ulterior), van anar incrementant la seva població entre els segles IX aC i V aC, aconseguint d’aquesta manera que el petit poblat inicial creixés. El que havia estat un petit assentament situat a una de les vessants del monticle, de forma progressiva, va acabar ocupant la collada sencera. L’oppidum va créixer, física i econòmicament.

2014-08-01 18.55.08D’aquesta etapa daurada de la cultura ibera a Alarcos tenim dos grans testimonis: el barri “nou” de l’oppidum i les restes d’un comerç considerable i de llarga distància. El primer, datat del S. V aC, esta dotat amb grans espais rituals on s’han trobat ídols religiosos tallats en pedra; a més s’estructura en carrers amples i pavimentats, ideals per un considerable nombre de pobladors. D’altre banda, l’increment del comerç i la seva qualitat queden reflectits en els estris extrets durant les excavacions. Ceràmiques provinents de Grècia o Campània, amb motius típics d’aquestes zones, han aparegut darrerament a les dependències excavades. Són testimonis que demostren la potència del comerç mediterrani i la seva penetració cap a territoris interiors, així com la riquesa d’una creixent cultura oretana.

No obstant i contràriament a altres casos, aquest creixement no ve acompanyat d’un desenvolupament militar, fet que condicionava la capacitat de reacció d’avant d’invasors com els exercits púnics o romans. Tot i així, aquesta manca de poder militar probablement pogué salvar la seva població, donada la posterior política repressiva que va aplicar Cató el Censor*, amb les poblacions que presentaven defenses, durant la seva campanya a Hispania. En qualsevol cas no s’han trobat muralles ni restes d’altres estructures defensives al recinte. El que sumat a que la manca d’evidències violentes en aquesta etapa, podria suposar que la població va desplaçar-se per un o altre motiu al S.III aC, però sense oposar resistència a romans o púnics. No hi ha constància de possibles pactes amb una o altre facció, però el fet és que el poblat va abandonar-se al voltant de la segona guerra púnica.

cato
Cató el vell

*L’any 195 aC va ser designat cònsol i se li va assignar per sorteig la província d’Hispania. Un any desprès, com a procònsol, va desembarcar a la península per pacificar la regió i ajudar als pretors allà destinats. Durant la seva campanya va mostrar gran crueltat cap als vençuts, va arrasar qualsevol població que no capitules, dissolgués les seves forces i derroques els seus murs.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close