¿Qui són els Carlins?

Carlos_María_Isidro
Carlos María Isidro, primer pretendent carlí com a Carlos V

Ja en vida de Ferran VII, el seu germà, popularment conegut com Don Carlos, va oposar-se a algunes de les seves polítiques liberal-burgeses, acusant-les de afrancesades. Aquest fet, va propiciar que els més anti-liberals i anti-refomistes veiessin en la persona de Carlos María Isidro de Borbón una opció dinàstica valida, enfront la debilitada salut del seu germà i rei (que va veure morir la seva tercera dona sense descendència).

Davant la possibilitat de perdre el tron en benefici del seu germà, Ferran VII va casar-se ràpidament amb María Cristina, resultant d’aquest matrimoni una filla: Isabel II. Gracies a la “Pragmática Sanción”, decret que abolia la “Ley Sálica” (negació del tron a les dones); la única descendent del rei va ser nomenada, amb oposició carlina, heretera.

Finalment, el 1833 Ferran VII mor deixant com a legitima reina la seva filla Isabel, sota la tutela de la regenta, la seva mare, María Cristina. Davant de aquest fet, al que ja s’oposaren a les corts, els carlins nomenen a Don Carlos rei, com a Carlos V (d’Espanya, no d’Alemanya), iniciant així la primera i més crua de les Guerres Carlines.

Ideològicament és un moviment catalogat d’ultraconservador, com bé reflexa el seu lema “Déu, Pàtria, Furs i Rei”. Donat que s’oposaven a les reformes liberals, que obrien el país al capitalisme, no varen trobar recolzament a les grans ciutats on la industrialització guanyava pes. No obstant, a l’entorn rural així com a l’església si que van trobar partidaris, ja que eren defensors de conservar “Les Espanyes” catòliques i conservar els conreus tradicionals així com les terres comunals per als pagesos.

Actualment hi ha diversos partits carlins, molt minoritaris, entre els que cal destacar el Partit Carlí, que va formar part en un primer moment de la formació de “Izquierda Unida” (IU) de la que posteriorment van sortir. Avui dia es defineixen com “Federalistes/Confederats, Socialistes, Autogestors”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close