Ressenya sobre la lectura de “A L’ATAC”

Borja Antela-Bernárdez i Jordi Vidal (eds.), A L’ATAC Grans batalles de la història antiga d’Europa i el Pròxim Orient, La Magrana RBA, Libros S.A., 2012 (Barcelona) – ISBN: 978-84-8264-535-3

Aquest volum, original en català, és el primer en aquesta llengua que tracta el món de la guerra a l’antiguitat. El llibre es composa d’un petit pròleg escrit pels editors, seguit de una sèrie de dotze capítols estructurats de la mateixa forma (introducció al conflicte, context i presentació de les fonts, estructura militar dels bàndols, desenvolupament dels fets, conseqüències i bibliografia) i una breu biografia dels autors.

L’obre és un recull de treballs de diferents autors, sense cap connexió aparent, entre uns i altres, a excepció que tots són episodis bèl·lics ordenants cronològicament. Així, trobem que el primer capítol (pp. 13-36; F. Masó) succeeix al voltant del 1200 aC, mentre que el transcurs de l’últim (pp. 267-286; J. Cortadella) és a l’any 378 dC.  Dintre d’aquesta organització, cada autor aprofundeix més en el seu relat, sense trepitjar el dels altres, salvant tres relats: (pp. 125-150; J. O. Guzmán), (pp. 151-168; I. A. Morales), (pp. 169-186; T. Ñ. del Hoyo) que és contextualitzen  dins o molt propers a les guerres púniques.

Convé recalcar que el llibre no segueix una narració constant o igual, no només pel fet de ser diferents treballs, sinó perquè cada autor no escriu igual, tot i que mantenen el mateix esquema que la resta. A cada capítol o treball trobem el toc personal de cada redactor. Uns desenvolupen els fets de forma més literària que d’altres, que prefereixen fer un recull de dades més acadèmic i formal. De qualsevol de les dues maneres, s’ha aconseguit una obra de divulgació ben documentada i amena pel lector interessat, que no tindrà cap dificultat en seguir les diferents lectures.

Amb tot plegat, el lector trobarà una font documental complerta en referència a la violència del període antic, d’Europa i el Pròxim Orient, amb una metodologia crítica i de comparació. L’obra es mostra crítica amb les fonts primàries, resultants del bàndol vencedor d’un conflicte, tot comparant aquestes amb la resta de dades i estudis possibles. Per exemple, podem veure la gran quantitat de fonts i dades comparades a les bibliografies de un capítol a l’atzar com (pp. 239-240; O. O. Vila).

Pel que fa a l’objectiu de l’obra, constitueix una difusió de la memòria bèl·lica del període antic i mostra la gran influència que aquests fets, a vagades poc tractats acadèmicament, tenen sobre el transcórrer del món. Sorprèn no trobar antecedents d’aquests tipus d’història a Catalunya, ja que els fets narrats aquí contribueixen en gran mesura, un rere l’altre, a fer d’occident el que és avui dia. Són aquestes les raons de necessitar aquest llibre, amb el valor afegit de ser l’únic, de moment, en tractar aquesta vesant de la història en la nostre llengua.

Resumint, aquesta és una obra històrica de difusió. Amb relats més acadèmics i d’altres no tant. En concret, podem destacar un com de més enrevessat, és el que tracta de la batalla de Magnèsia (pp. 169-186; T. Ñ. del Hoyo), on confesso, he arribat a perdre el fil en algun moment. D’altra banda, destaco, per la seva claredat, el capítol (pp. 73-96; D. G. Castro)  sobre la batalla de Leuctres.

Per concloure, el llibre és una bona síntesi de contexts, fets i conseqüències sorgits dels passatges més violents de l’antiguitat. Recomanat per a lectors molt interessats en la matèria, ja que té un gran nombre de dades que poden dificultar la lectura.

Carlos García Cádiz

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close