El museu de Mataró

El museu de història de Mataró està situat a darrera l’ajuntament, dins d’un antic edifici renaixentista del 1565 anomenat Can Serra. Aquest conserva la façana original, de la que destaquen les finestres típiques de l’estil. L’estructura va convertir-se en museu l’any 1894, impulsat pel col·lectiu “Associació Artístic Arqueològica Mataronesa”. Més endavant, a l’any 1942, l’ajuntament va fer-se càrrec d’edifici i museu, donant lloc a les primeres reformes  que ens consten. Finalment, l’edifici contigu va ser comprat i incorporat internament, de manera que és respecta la façana original, completant així l’expansió del museu.

A banda d’aquesta seu principal, formen part del museu; el clos arqueològic Torre Llauder i l’edifici Ca l’Arenes. Al primer recinte, trobem la descoberta d’una antiga vil·la romana, mentre que el segon és la seu dedicada en especial a l’art mataroní. Però tornem a la seu central, la qual vaig visitar el passat 29 de novembre, distribuïda en tres pisos.

A la planta baixa, trobem una de les parts més destacades del museu, dedicada a una col·lecció de gravats de Goya. A més trobem una porta que comunica amb la sala d’exposicions temporals (situada a l’edifici contigu). El primer pis, en canvi, esta dedicat a la prehistòria ibèrica, amb restes arqueològiques de l’antiga Ilduro, a la falda del turo de Burriach. Pel que fa al segon pis, salta en el temps fins a la ciutat romana, Iluro. On a més de restes de tota la ciutat, trobem tots els materials extrets de Torre Llauder, exposats, per motius de conservació, a Can Serra i no el seu lloc d’origen. Finalment, el darrer pis, queda dedicat a tot un seguit d’èpoques, des de la medieval fins a la industrial. Hi trobem de representacions de la, famosa, coca de Mataró a telers industrials de l’auge tèxtil a la ciutat.

En conclusió, un reco que recull la llarga història de la capital del Maresme de manera breu i en un petit espai. Molt útil, però, per a documentar-se ràpidament i amb exactitud dels fets ocorreguts al llarg de la història, de la comarca en general i, de Mataró en particular. Un bon recull de dades que, en la seva majoria, han estat recol·lectades per voluntariat autòcton, són les que formen aquest, petit i, agraït, museu.

Anuncis

5 pensaments sobre “El museu de Mataró

 1. Hermoso lugar y por lo que he podido entender del post en catalán me han dado ganas de visitar el museu de Mataró, Muchos saludos, Aquileana 🙂

  1. Me alegro, a ver si más gente se anima a visitar el Maresme y gana la comarca algo de prestigio a nivel cultural 🙂

   1. Un gusto, realmente me encanta visitarte en Maresme.
    Saludos, Aquileana 🙂

 2. CONEC MOLTISSIM MATARO. HA ESTAT MOLTES VEGADES, PERO MAI ES EN HA OCURRIT ANAR A VOREL-HO. M`AGRADAT EL POST, UNA FORTA ARZADA

  1. Es un lugar curioso y rápido de visitar por lo pequeño que es, aunque no mucha gente sabe de él. Un saludo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close